Hyundai Santa Fe Forums banner
121 - 140 of 144 Posts
Właśnie przydarzyło się to mojemu Santa Fe Ultimate z 2015 roku. Przeczytałem cały ten wątek i nie widzę nikogo, kto miałby problem z silnikiem V6 3.3L, który ja mam. Czy ktoś miał krater w V6? Miał tylko 1 kwartę oleju, kiedy trafił do mechanika.
I, lepsza wiadomość jest taka, że Hyundai rozpoczął proces wymiany mojego silnika w ramach gwarancji! Zamówili krótki blok i mówią, że wykonanie całej pracy zajmie 4-6 tygodni. Zaoferowali nawet samochód zastępczy. Ma BTW ponad 165 000 mil.

Cześć, czy mogę wiedzieć, gdzie się znajdujesz? Spalanie oleju silnikowego poniżej 1000 km. Mam Hyundai Sante fe Sport z 2018 roku. Nie wiem, co robić. Proszę o pomoc. Mieszkam w Kanadzie. Dzięki
Cześć Abhinav, tu Umesh z Toromto w Kanadzie, który ma ten sam problem. Czy możesz wysłać mi e-mail na adres ukalhat@gmail.com ..będzie to wielka pomoc w następnym procesie dzięki

Kupiłem mojego Hyundaia Santa Fe Sport z 2017 roku pod koniec września 2023 roku. To był mój drugi Santa Fe z 2017 roku od tego samego dealera. Pierwszy Santa Fe z 2017 roku, za którego podpisałem, zatrzymał się na głównej drodze i był całkowicie martwy drugiego dnia po zakupie, miał poważne problemy elektryczne, gorsze niż tylko naprawa ECM. Ten pierwszy samochód stał u dealera Hyundaia przez ponad miesiąc bez pomocy i naprawy, więc dealer, od którego go dostałem, odkupił go z powrotem i znalazł dla mnie drugiego Santa Fe, z którym obecnie mam problemy.

Mój problem tym razem jest równie poważny! Zużywałem olej w szalonym tempie (prawie pełna kwarta tygodniowo) i zabrałem go do sprawdzenia pod kątem wycieków. Mechanik naprawił część, która mogła przeciekać i powiedział, że wszystko jest w porządku... okazało się, że wcale nie zatrzymało to zużycia oleju i nie miałem już żadnych wycieków, za które mógłbym obwiniać zużycie. Olej był często sprawdzany i często uzupełniany, miałem również więcej wymian oleju niż zalecane w okresie 7 miesięcy z powodu moich obaw. Był dobrze utrzymany.

Może miesiąc po tej naprawie kontrolka silnika migotała gwałtownie podczas jazdy, a moc dramatycznie spadła. Cały pojazd kołysał się na boki i ledwo mógł się utrzymać, prawie zgasł podczas jazdy. Dzięki Bogu udało mi się bezpiecznie dotrzeć do mojego mechanika... po dalszej diagnozie nie miałem kompresji w cylindrze 3, z czym widzę, że wielu innych właścicieli Santa Fe ma problemy. Obecnie jestem 7 miesięcy w 60-miesięcznej pożyczce, a pojazd ma mniej niż 100 000 mil... to NIE powinno się dziać i czuję, że Hyundai świadomie unika wycofywania tych pojazdów ze względu na ich popularność i reputację.

Widziałem, jak inni ludzie publikowali w Internecie informacje o otrzymywaniu bezpłatnych wymian silników poza gwarancją z powodu tych poważnych problemów z bezpieczeństwem i mam nadzieję na to samo. Nie stać mnie na kupno nowego pojazdu i nadal płacenie pożyczki i ubezpieczenia za całkowicie martwego Santa Fe Sport. Hyundai MUSI pomóc ludziom takim jak ja, nie zasługujemy na to, by dała nas firma, której zyski wynoszą ponad 9 miliardów dolarów rocznie... Myślę, że mogą sobie pozwolić na pomoc swoim klientom, którzy kupili ich wadliwe pojazdy. W tej chwili dealer Hyundaia w pobliżu mówi, że przyjrzy się temu i spróbuje sprawdzić pokrycie gwarancyjne, ale cała ta próba zrujnowała moje zaufanie do jakości wykonania Hyundaia, zwłaszcza widząc, jak wiele innych osób miało podobne problemy z silnikiem. Jest to wyraźnie znana wada i powinniśmy mieć przed nią ochronę.
@Mathew Cześć Mathew i wszyscy właściciele SF Sport z 2017 roku, powinniśmy się zebrać i zorganizować spotkanie online i zdecydować o przyszłej ścieżce dla ilości zapłaconego stresu i bólu, które przeszliśmy w trakcie tych krytycznych czasów gospodarczych. Stres związany z samochodem to najmniejszy stres, jakiego można się spodziewać w tych trudnych czasach... skontaktuj się ze mną pod adresem ukalhat@gmail.com... abyśmy mogli uzyskać profesjonalną pomoc w rozwiązaniu tego potwornego problemu przeciwko firmie o wartości 20 miliardów dolarów #Santafe2017EngineIssue

Czy salony samochodowe oferują ustępstwa/bezpłatną wymianę tylko wtedy, gdy jesteś pierwotnym właścicielem?

Jestem trzecim właścicielem Hyundaia Santa Fe Sport z 2013 roku. 93 tys. mil i wykazuje oznaki, że awaria silnika może być bliska.
Jakie są objawy? Mamy Santa Fe Sport z 2017 roku... Patrząc na Carfax, wydaje się, że w pewnym momencie silnik został już wymieniony z powodu niespójności przebiegu, zgłaszając różnice 20 tys. km w obie strony. Jednak nadal doświadczamy zużycia oleju wynoszącego około litra na 1000 mil.

Brak kontrolki silnika lub oleju. Rozwinęło się stukanie w silniku, a następnie zauważono nietypowe zużycie oleju (ale bez kontrolki). Około 3 miesiące później katastrofalna awaria silnika (uszkodzenie łożyska korbowodu) podczas jazdy z prędkością 75 mil na godzinę na I-75.

Mieliśmy 6000 dolarów napraw w naszym Santa Fe Ultimate z 2017 roku w 2023 roku (wiązka przewodów do kolumny kierownicy, problem z poduszką powietrzną pasażera). Katastrofalna awaria silnika w 2025 roku i Hyundai zgodził się na wymianę. Czekaliśmy 2 miesiące, ale nie było części. Czekając na naprawę, przeczytałem na tym forum o kolejnych awariach silników zamiennych (regenerowanych). Zrezygnowaliśmy z Hyundaia (zaakceptowaliśmy ofertę odkupu korporacyjnego) i kupiliśmy Lexusa (RX350h). Rozczarowany, że Santa Fe nie był tak niezawodny, jak oczekiwano.

Mam Santa Fe z 2014 roku, który miał ten sam problem. Musiałem trzy razy jechać do dealera, żeby pokazać, że poziom oleju spadał bez wycieku. Dealer wysłał problem do centrali Hyundaia i wymienili mi silnik za darmo. Powiedzieli, że mieli problemy z niektórymi silnikami, w których porty zaworów nie były do końca wywiercone, co powodowało ten problem.
Czy mógłby Pan/Pani ujawnić, jaki był przebieg pojazdu i ile lat miał pojazd w momencie wymiany silnika?
Z góry dziękuję.

Mieliśmy 6000 dolarów napraw w naszym Santa Fe Ultimate z 2017 roku w 2023 roku (wiązka przewodów do kolumny kierownicy, problem z poduszką powietrzną pasażera). Katastrofalna awaria silnika w 2025 roku i Hyundai zgodził się na wymianę. Czekałem 2 miesiące, ale nie było części. Czekając na naprawę, przeczytałem o kolejnych awariach silników zastępczych (regenerowanych) na tym forum. Rzuciłem ręcznik na Hyundai (zaakceptowałem ofertę odkupu korporacyjnego) i kupiłem Lexusa (RX350h). Rozczarowany, że Santa Fe nie był tak niezawodny, jak oczekiwano.
W wcześniejszym poście pisałem o Hyundai naprawiającym mojego Santa Fe Untimate z 2015 roku z przebiegiem 165 000 mil. Minęły 2 miesiące rozmów z Hyundai Corporate. Zaoferowali odkup i zaakceptowałem. 3 tygodnie później zadzwonili i powiedzieli, że dealer dostał części do naprawy, więc anulowałem odkup. Teraz czekam na salon... Powiedzieli około 2 tygodni, co było tydzień temu. Właśnie przeczytałem kolejny post o awariach wymienionych silników. UGH. Mam nadzieję, że nie. Czekam...

Jakie są objawy? Mamy Santa Fe Sport z 2017 roku... Patrząc na Carfax, wydaje się, że w pewnym momencie silnik został już wymieniony z powodu niespójności przebiegu, zgłaszających różnice 20 tys. km w obie strony. Jednak nadal doświadczamy zużycia oleju około litra na 1000 mil.
Mam ten sam problem z moim modelem z 2017 roku i w zeszły piątek mój samochód zaczął stukać, więc teraz nie mam czym jeździć.

Mam Santa Fe z 2014 roku, który miał ten sam problem. Musiałem trzy razy jechać do dealera, żeby pokazać, że poziom oleju spadał, nie było żadnych wycieków. Dealer wysłał problem do centrali Hyundaia i wymienili mi silnik za darmo. Powiedzieli, że mieli problemy z niektórymi silnikami, w których porty zaworów nie były do końca wywiercone, co powodowało ten problem.
Mam również Santa Fe Sport 2014, 2.4L. Czy mógłby Pan/Pani poinformować nas, ile lat miał Pański/Pani pojazd w momencie wymiany silnika i czy był jeszcze na gwarancji?
Będę wdzięczny/wdzięczna za odpowiedź.

W wcześniejszym poście pisałem o tym, jak Hyundai naprawił mojego Santa Fe Untimate z 2015 roku z przebiegiem 165 000 mil. Minęły 2 miesiące rozmów z Hyundai Corporate. Zaoferowali odkup i zaakceptowałem. 3 tygodnie później zadzwonili i powiedzieli, że dealer dostał części do naprawy, więc anulowali odkup. Teraz czekam na salon... Powiedzieli około 2 tygodni, co było tydzień temu. Właśnie przeczytałem inny post o awariach wymienionych silników. UGH. Mam nadzieję, że nie. Czekam....
No i jesteśmy po 4 tygodniach i wciąż mówią, że jeszcze 2 tygodnie. Bez końca....

Czy mógłby Pan/Pani ujawnić, jaki był przebieg pojazdu i ile lat miał pojazd w momencie wymiany silnika?
Dziękuję z góry.
2017 Santa Fe Sport obecnie w warsztacie od 2 tygodni z powodu wymiany silnika. Brak kontrolki ostrzegawczej lub kodów, ale tykający dźwięk. Zjechałem na pobocze i wyłączyłem, ale tuż przed tym po raz pierwszy zapaliła się kontrolka silnika. Dostałem ten pojazd we wrześniu 2024 roku z przebiegiem nieco ponad 57 tys. mil. Miałem zaplanowane wymiany oleju, ale i tak zawsze musiałem dolewać olej po około 1000 milach. Przy pierwszej wymianie oleju po zakupie, warsztat wlał 70 tys. mil! Wtedy pomyślałem, że coś jest nie tak! Albo licznik kilometrów, albo wymiana silnika, więc może to być trzeci silnik. W każdym razie... Brak wycieków pod maską
Nic na podjeździe. Brak świateł na desce rozdzielczej. Co się dzieje z tymi pojazdami?

2017 Santa Fe Sport obecnie w warsztacie od 2 tygodni z powodu wymiany silnika. Brak kontrolki ostrzegawczej lub kodów, ale tykający dźwięk. Zjechałem na pobocze i wyłączyłem, ale tuż przed tym po raz pierwszy zapaliła się kontrolka silnika. Dostałem ten pojazd we wrześniu 2024 roku z przebiegiem nieco ponad 57 tys. mil. Miałem zaplanowane wymiany oleju, ale i tak zawsze musiałem dolewać olej po około 1000 milach. Przy pierwszej wymianie oleju po zakupie warsztat wlał/wypuścił 70 tys.! W tym momencie pomyślałem, że coś jest nie tak! Albo licznik przebiegu i/lub wymiana silnika, więc może to być trzeci silnik. W każdym razie... Brak wycieków pod maską
Nic na podjeździe. Brak świateł na desce rozdzielczej. Co się dzieje z tymi pojazdami?
Naprawdę są złomem.

Zabierz to do dealera. Miałem ten sam problem z moim Santa Fe Sport z 2017 roku. Silnik wymieniony za darmo. Zapłaciłem tylko za nowe paski, węże i świece zapłonowe.
Mój jest gotowy do odbioru. Więc mówisz, że i tak będę musiał "coś" zapłacić? To w ogóle nie ma dla mnie sensu, skoro mam gwarancję i regularnie wykonywałem przeglądy. Ci ludzie są okropni, podobnie jak ich pojazdy!

Miałem ten sam problem z moim modelem z 2017 roku i w zeszły piątek mój samochód zaczął stukać, więc teraz nie mam czym jeździć.
Nasz w końcu poszedł w górę w połowie czerwca 2024 roku. Dostałem go z powrotem po święcie 4 lipca. Naprawdę wierzę, że dealerstwo robi różnicę. Nie miałem już gwarancji, ale kupiłem ją w salonie, kiedy dostaliśmy ją we wrześniu, więc jestem pewien, że to w dużej mierze dlatego nic nie zapłaciłem i dostałem samochód zastępczy. Naprawdę chcę handlować, ale jestem do góry nogami. Słyszałem na tym forum, że to się powtórzy i myślę też, że to może być trzeci silnik. 😢

Podobna historia. 2017 Santa Fe Ultimate, uszkodzony silnik przy 110 000 milach. Hyundai zatwierdził wymianę silnika, ale części zostały zamówione z brakiem daty dostawy. (Jestem w trakcie tego koszmaru od 2 miesięcy.) Hyundai corporate złożył ofertę odkupu samochodu. (Zaakceptowaliśmy i kupujemy pojazd zastępczy.)
Czy możesz potwierdzić, ile dealer zaoferował za koszt wymiany obecnego samochodu?

Mieliśmy 6000 dolarów napraw w naszym Santa Fe Ultimate z 2017 roku w 2023 roku (wiązka przewodów do kolumny kierownicy, problem z poduszką powietrzną pasażera). Katastrofalna awaria silnika w 2025 roku, a Hyundai zgodził się na wymianę. Czekaliśmy 2 miesiące, ale nie było części. Czekając na naprawę, przeczytałem na tym forum o kolejnych awariach silników zastępczych (po regeneracji). Rzuciłem ręcznik w Hyundaiu (zaakceptowałem ofertę odkupu korporacyjnego) i kupiłem Lexusa (RX350h). Rozczarowany, że Santa Fe nie był tak niezawodny, jak oczekiwano.
Jaka była wartość wymiany Santa Fe wynegocjowana z dealerem... tylko przybliżona wartość?

121 - 140 of 144 Posts