2 marca 2024 roku wracaliśmy naszym Hyundaiem Santa Fe Sport z 2017 roku z imprezy w Oswego NY. Podczas powrotu do domu w RI z Oswego, nasz Hyundai Sant Fe nagle przestał działać. Byliśmy na ruchliwej autostradzie, kiedy bez ostrzeżenia Hyundai stracił moc i zaczął szarpać. W tym momencie zapaliła się kontrolka silnika, dopiero wtedy wiedzieliśmy, że mamy problem!
Na szczęście udało nam się zjechać na pobliski zjazd i zjechać na parking, bez dalszych incydentów. Było to jednak bardzo przerażające doświadczenie. Udało nam się odholować naszego Santa Fe Sport do najbliższego dealera, Mastrovito Hyundai #NY145.
Byliśmy zmuszeni wziąć pokój hotelowy (który był przyjazny zwierzętom, ponieważ nasz pies podróżował z nami). To było wyzwanie. Mój mąż zorganizował przejazd Uberem następnego ranka do Enterprise, aby wypożyczyć samochód na resztę naszej drogi do domu. Wszystkie poranne czynności były bardzo pośpieszne z powodu „czasu wymeldowania” w hotelu, w którym się zatrzymaliśmy. Z pewnością nie tego oczekiwaliśmy w niedzielę, kiedy mieliśmy plany w domu z rodziną i przyjaciółmi, które trzeba było odwołać.
Kierownik serwisu w salonie Mastrovito (nie mogę się nachwalić) poinformował nas, że otrzymał pojazd i spróbuje rozwiązać problem. Nie był w stanie tego zrobić. Następnie w poniedziałek/wtorek poinformował nas, że zawór wylotowy silnika uległ awarii i złożył reklamację gwarancyjną. Czekał na dostawę części. Części były niedostępne.
Teraz, po dwóch i pół tygodniach (20.03.24), dowiadujemy się, że nasza głowica cylindrów silnika jest wadliwa i wymaga wymiany. Kierownik serwisu nie jest pewien, kiedy otrzyma części, ponieważ również są niedostępne!
Należy zauważyć, że przygotowując się do podróży do Oswego w stanie Nowy Jork, tydzień przed awarią silnika zabraliśmy naszego Hyundaia do naszego lokalnego dealera. Chcieliśmy mieć pewność, że samochód jest w doskonałym stanie na długą podróż. Ponadto samochód zachowywał się dziwnie, dział serwisu Hyundaia wskazał, że występuje kod P2136. Przeprowadzili aktualizację oprogramowania. wraz ze spełnieniem wezwań do usunięcia usterek oraz płukaniem/wymianą układu chłodzenia, serwisem wtrysku paliwa i nową uszczelką miski olejowej. Myśleliśmy, że wszystko jest w porządku. Nic więcej nie wskazano jako problem z naszym Santa Fe Sport po zakończeniu wizyty serwisowej.
Po tym przedłużonym czasie nadal nie mamy samochodu po 3 tygodniach, które zbliżają się do 4 tygodni, wraz z rachunkami za wynajem samochodu i pokój w motelu oraz kosztami wyżywienia, Uberem, aby dodać do naszych szkód/strat!
Próbujemy zorganizować kolejny tydzień wynajmu samochodu i kto wie, kiedy odzyskam samochód.
Dealer złożył wniosek o naprawę
Wyciągnąłem wszystkie moje zapisy serwisowe od każdego dealera i Jiffy Lube, w którym zlecałem pracę. Ten pojazd był bardzo dobrze utrzymany na silniku, a także na zewnątrz i wewnątrz. Zrobiliśmy swoje, aby utrzymać pojazd, który ma na liczniku 118 000 mil.
Jestem rozczarowany/zaniepokojony Hyundaiem i tym Santa Fe Sport. Powinienem przejechać ponad 200 000 mil na silniku, zanim konieczna była poważna praca.
Pytanie brzmi, czy Hyundai wkroczy do akcji i pokryje silnik i nasze wydatki.
To zadecyduje o naszym następnym zakupie Hyundaia lub nie.
„W Hyundai naszym celem jest bycie najlepszym, jakim możemy być jako firma motoryzacyjna, globalny obywatel korporacyjny i po prostu jako istoty ludzkie. Jesteśmy grupą ludzi, którzy starają się bardziej dbać, a tym, co nas wszystkich, zbiorowo i indywidualnie, ugruntowuje, są te podstawowe wartości”
Oczekujemy, że Hyundai zrobi dla nas, klienta, właściwą rzecz.