Hyundai Santa Fe Forums banner

Awaria silnika Santa Fe 2017

1 reading
64K views 105 replies 63 participants last post by  DFWTXOK  
#1 ·
W tym momencie wciąż jestem winien pieniądze za pożyczkę, ale to prawdopodobnie mniej niż koszt tej naprawy, jeśli miałbym za nią zapłacić od razu. Okropna sytuacja, ale staram się wymyślić opcje na wszelki wypadek. Jeśli mi odmówią, jakie mam wyjście?

#7 ·
Miałem ten sam problem z moim 2015 rokiem. Silnik został wymieniony. Musiałem czekać 6 tygodni, zanim wszystko zostało zrobione
Mam Santa Fe V6 z 2014 roku - FWD z przebiegiem około 130 tys. mil - z okresowym zapalaniem się kontrolki silnika, która spala olej. Ale żadnych innych kontrolek ostrzegawczych. Hyundai zalecił wymianę silnika rok temu, ale powiedział, że nie pokryją żadnych kosztów, ponieważ nie podlega to gwarancji. Jak przekonałeś ich do pokrycia kosztów? Skontaktowaliśmy się z Hyundai of America i chociaż myśleliśmy, że to pomoże, wydaje się, że dealer może ich unieważnić. Jak przekonałeś ich do pokrycia kosztów wymiany?

#3 ·
Miałem ten sam problem około miesiąc temu z moim Santa Fe z 2017 roku. Upewnij się, że Twój kierownik serwisu ma kopie WSZYSTKICH Twoich wymian oleju, pokazujące, że regularnie wykonywałeś planowe wymiany (moje sięgały 2 lata wstecz). To znany problem i o ile możesz wykazać, że robiłeś wszystko, aby utrzymać silnik, powinni wymienić go za darmo. Tak zrobili w moim przypadku. Zajęło to około 2 tygodni. Nie miałem żadnych skarg na obsługę Hyundaia, za każdym razem, gdy z nimi rozmawiałem, dbali o mnie.

Powodzenia.

#50 ·
Miałem ten sam problem około miesiąc temu z moim Santa Fe z 2017 roku. Upewnij się, że Twój kierownik serwisu ma kopie WSZYSTKICH Twoich wymian oleju, pokazujące, że regularnie robiłeś planowane wymiany (moje sięgały 2 lata wstecz). To znany problem i o ile możesz wykazać, że robiłeś swoje, aby utrzymać silnik, powinni go wymienić za darmo. Tak zrobili w moim przypadku. Zajęło to łącznie około 2 tygodni. Nie miałem żadnych skarg na obsługę Hyundaia, za każdym razem, gdy z nimi rozmawiałem, dbali o mnie.

Powodzenia.
Jestem TAK szczęśliwy, że przeczytałem Twój tekst i zastosowałem się do Twoich zaleceń, Reveryroadie! Dostałem kopie wszystkich moich wymian oleju (sięgające 5 lat wstecz), wręczyłem je mojemu doradcy Huyndai (To OGROMNE, powiedział) i właśnie dostałem od nich telefon. Pokrywają mój nowy silnik i samochód zastępczy.

#4 ·
Mam do czynienia z dokładnie tym samym problemem w tej chwili. Hyundai Tucson przy przebiegu 117 000 mil, zużycie oleju jest problemem od ponad roku, a oni wciąż odmawiają wymiany silnika. Zepsuł się w Wigilię, gdy byłem w połowie czterogodzinnej podróży. Jest w serwisie od ponad miesiąca i jedyne, co z tego wynikło, to to, że zespół gwarancyjny ponownie odrzucił silnik, ponieważ "nie zużywa wystarczającej ilości oleju", a teraz chcą, żebym przejechał nim kolejne 1000 mil, żeby zobaczyć, ile oleju zużywa... mimo że nie nadaje się do jazdy i jest teraz w serwisie. To było straszne. Szukamy teraz prawników.

#5 ·
Zmagam się z dokładnie tym samym problemem. Hyundai Tucson z przebiegiem 117 000 mil, zużycie oleju jest problemem od ponad roku, a oni wciąż odmawiają wymiany silnika. Zepsuł się w Wigilię, gdy byłem w połowie czterogodzinnej podróży. Jest w serwisie od ponad miesiąca i jedyne, co z tego wynikło, to to, że zespół gwarancyjny ponownie odrzucił silnik, ponieważ „nie zużywa wystarczającej ilości oleju”, a teraz chcą, żebym przejechał nim kolejne 1000 mil, żeby zobaczyć, ile oleju zużywa… mimo że nie nadaje się do jazdy i jest teraz w serwisie. To było straszne. Szukamy teraz prawników.
Nie wiem, czy śledzisz inne forum na tej stronie, które omawia DOKŁADNIE tę kwestię, ale powinieneś je śledzić, jeśli nie: Koszt wymiany silnika z powodu zużycia oleju. Niestety, nie jesteś sam i wydaje się, że jest to problem wielu modeli i roczników. Jeśli mój silnik nie będzie objęty gwarancją (wciąż czekam ponad miesiąc na informację z serwisu), z przyjemnością dołączę do Twojego pozwu – jestem pewien, że WIELU by to zrobiło! To jest niedopuszczalne!

#6 ·
Mam Santa Fe z 2014 roku z V6 FWD - mam podobny problem, a dealer twierdzi, że gwarancja na pojazd wygasła. Samochód ma ponad 130 000 mil przebiegu, ale nasz problem rozpoczął się od okresowego zapalania się kontrolki silnika, która zaczęła się przy nieco ponad 100 000 milach. Zawsze wykonywaliśmy przeglądy w serwisie, aż do około roku temu, kiedy powiedzieli, że potrzebujemy pełnej wymiany silnika. Podobnie jak wszyscy inni, samochód spala olej, ale nigdy nie dostajemy żadnej kontrolki innej niż kontrolka silnika. Dealer odmawia pokrycia jakichkolwiek napraw. Hyundai of America powiedział, że możliwe byłoby uzyskanie wymiany silnika w ramach "dobrej woli". Jednak Hyundai zmienił teraz zdanie po rozmowie z dealerem i powiedzieli, że dealer powiedział im, że gwarancja na samochód wygasła. (Byłem zaskoczony tą odpowiedzią - powiedziałem im, ile mil przejechał samochód) Z pewnością jestem odsyłany od dealera do Hyundai of America. Jakieś rady, jak przekonać dealera lub Hyundai of America?

#8 ·
Mam Santa Fe z 2014 roku z V6 FWD - mam podobny problem, a dealer twierdzi, że gwarancja na pojazd wygasła. Samochód ma ponad 130 000 mil przebiegu, ale nasz problem rozpoczął się od okresowego zapalania się kontrolki silnika, która zaczęła się przy nieco ponad 100 000 milach. Zawsze wykonywaliśmy przeglądy w serwisie, aż do około roku temu, kiedy powiedzieli, że potrzebujemy pełnej wymiany silnika. Podobnie jak wszyscy inni, samochód spala olej, ale nigdy nie dostajemy żadnej kontrolki innej niż kontrolka silnika. Dealer odmawia pokrycia jakichkolwiek napraw. Hyundai of America powiedział, że możliwe jest uzyskanie wymiany silnika w ramach "dobrej woli". Jednak Hyundai zmienił zdanie po rozmowie z dealerem i powiedzieli, że dealer poinformował ich, że gwarancja na samochód wygasła. (Byłem zaskoczony tą odpowiedzią - powiedziałem im, ile mil przejechał samochód) Z pewnością jestem przerzucany między dealerem a Hyundai of America. Jakieś rady, jak przekonać dealera lub Hyundai of America?
NIGDY nie miałem kontrolki silnika ani kontrolki oleju, nigdy! A mój samochód zatrzymał się w Boże Narodzenie 2022 roku na środku drogi! Hyundai of America powiedział mi dokładnie to samo, że zrobią wymianę w ramach dobrej woli, dealer powiedział, że zrobią wszystko, aby to się stało - zdecydowanie byli po mojej stronie, a potem Hyundai mi odmówił. Nie pozwolili mi porozmawiać z przełożonym ani z niczym. Kiedy powiedziałem, że poproszę mojego prawnika, żeby zadzwonił, powiedziała okej - oczywiście nie po raz pierwszy to słyszała. Następnie wysłali mi e-mail z prośbą o złożenie reklamacji do BBB. Jestem teraz w trakcie tego, więc nie jestem pewien, jak to się skończy. To moja ostatnia próba, potem pozew. Niestety, to moja jedyna rada. To naprawdę niewiarygodna sytuacja, w której wszyscy się teraz znajdujemy. 😔

#100 ·
Których roczników pojazdów dotyczą te problemy? Czy dotyczy to zarówno Hyundaia, jak i Kii? Pewnych modeli? Właśnie wjechałem w tył innego samochodu i muszę jak najszybciej znaleźć nowy samochód. Dziękuję.
Z Google: "Hyundai i Kia stanęły w obliczu poważnych problemów z awariami silników, zwłaszcza w przypadku silników Theta II 2.0L i 2.4L. Silniki te, znajdujące się w różnych modelach, takich jak Sonata, Santa Fe, Optima i Sportage, były podatne na przedwczesne zużycie, zatarcia, a nawet pożary. Wady produkcyjne, takie jak zanieczyszczenia w kanałach olejowych silnika, zostały zidentyfikowane jako główna przyczyna. Hyundai i Kia wydały wezwania do napraw i ugody w celu rozwiązania tych problemów, wpływając na miliony pojazdów."

#11 ·
Aby dołączyć do tego wątku, moja żona i ja kupiliśmy dla naszej córki samochód Hyundai Santa Fe Sport 2.0T unlimited z 2017 roku. My (nasza córka) wybraliśmy ten pojazd, ponieważ uwielbiała w nim wszystko. Przebieg wynosił 76 tys. mil w momencie zakupu przez Carmax w czerwcu tego roku. Wszystko było WSPANIAŁE! - Santa Fe był solidny. Pod koniec lipca profilaktycznie zawiozłem go do naszego lokalnego dealera HYUNDAI (1200 mil przed terminem), aby wymienić olej i sprawdzić samochód przed jej długą podróżą na studia i "WSZYSTKO" było w porządku. Tydzień później moja żona i córka jechały na uniwersytet. 500 mil po wymianie oleju i przeglądzie kontrolnym kontrolka silnika zaczyna migać, a samochód traci moc. Udaje im się dojechać do następnego zjazdu i ostatecznie zostają odholowane do dealera Hyundai "Reliable" w Springfield w stanie Missouri, który twierdzi, że silnik jest uszkodzony i wymaga wymiany za 14 tys. dolarów... obwiniając za to kawałki porcelany ze świec zapłonowych w silniku??? Krótko mówiąc, Hyundai zasadniczo nas porzucił, ponieważ jesteśmy drugimi właścicielami i nie możemy udowodnić żadnych zapisów konserwacji poza tymi, które pojawiają się z numerem VIN. Carmax współpracuje z nami (dzięki Bogu), aby mieć nadzieję na wymianę silnika w INNYM salonie, który ma znacznie lepszą ocenę i pobiera opłatę w wysokości zaledwie 7 tys. dolarów. Nawet jeśli uda nam się odzyskać samochód z silnikiem regenerowanym przez Hyundai i po odkryciu CAŁEGO tego bałaganu związanego z awariami silników Hyundai i Kia oraz brakiem wsparcia ze strony obu producentów, nasze zaufanie jest dosłownie ZNISZCZONE. Jeśli ktoś szuka uczciwej rady - chyba że kupujesz nowego Hyundaia lub Kię i zatrzymujesz go tylko na 75 tys. mil - KUPUJĄCY, UWAŻAJ. Hyundai (i Kia) stracił co najmniej 3 nowe sprzedaże samochodów w ciągu najbliższych kilku lat od mojej rodziny i na pewno podzielimy się naszą historią z dalszą rodziną. Należy pamiętać, że posiadamy również samochód Kia Sorento z 2016 roku z przebiegiem 94 tys. mil i teraz tylko czekam, aż i on się zepsuje - wspaniałe uczucie!!

#12 ·
Moja żona Ang właśnie spłaciła swojego Santa Fe Sport z 2017 roku. W zeszłym miesiącu przy przebiegu 101 000 mil silnik umarł i nie miał oleju. Wcześniej kilka razy zgłaszała się z nim do dealera, skarżąc się na utratę oleju i mocy przez samochód. Dealer powiedział nam, że utrata 1 kwarty na 1000 mil jest normalna i zalecił głębokie czyszczenie silnika w celu poprawy osiągów. Po awarii silnika dealer oczywiście stwierdził, że zawiódł cylinder 2 i nie podlega to gwarancji z powodu jej wygaśnięcia. Oczywiście Hyundai dostarczył zły projekt i trzyma się swoich klientów po przeczytaniu tych postów i zobaczeniu pozwów zbiorowych. Jest 4-krotną właścicielką Hyundaia i zgaduję, że to jej ostatni Hyundai.

#13 ·
Obecnie zmagam się z tym samym problemem. Kupiłem Hyundai Santa Fe od dealera Hynundai i w mniej niż 3 miesiące zabrałem samochód z powrotem do nich na sprawdzenie i zdiagnozowali BCT failed. Kierownik serwisu powiedział mi, że jest to objęte kosztem dla mnie. Kupiłem nawet przedłużoną gwarancję. Hyundai zaczął mnie zbywać, mówiąc mi, że ich zespół odmówił wymiany silnika. Firma gwarancyjna również odmówiła, mówiąc, że nie może zapłacić za coś, co zostało odrzucone przez Hyundai. Czuję tylko złośliwość, ponieważ ci faceci musieli celowo sprzedać mi zły samochód. Proszę, czy ktoś wie, jakie kolejne kroki mam podjąć? Myślę o postępowaniu sądowym. Czy istnieje agencja rządowa, która chroni prawa ludzi przed takimi zastraszaniem?

#101 ·
Obecnie borykam się z tym samym problemem. Kupiłem Hyundaia Santa Fe od dealera Hynundai i w mniej niż 3 miesiące zabrałem samochód z powrotem do nich na kontrolę i zdiagnozowali awarię BCT. Kierownik serwisu powiedział mi, że jest to dla mnie bezpłatne. Kupiłem nawet przedłużoną gwarancję. Hyundai zaczął mnie zwodzić, mówiąc mi, że ich zespół odmówił wymiany silnika. Firma gwarancyjna również odmówiła, mówiąc, że nie może zapłacić za coś, co zostało odrzucone przez Hyundaia. Czuję tylko złośliwość, ponieważ ci faceci musieli celowo sprzedać mi zły samochód. Proszę, czy ktoś wie, jakie kroki powinienem podjąć dalej? Myślę o postępowaniu sądowym. Czy istnieje agencja rządowa, która chroni prawa ludzi przed takimi zastraszaniem?
Możesz chcieć śledzić ten post: Koszty wymiany silnika z powodu zużycia oleju

#14 ·
U mnie to samo. Mój Hyundai Santa Fe z 2017 roku miał awarię silnika z powodu braku oleju. Brak ostrzeżeń ani kontrolek serwisowych, samochód po prostu się zatrzymał. Ostatni zapis serwisowy z Earnhardt Hyundai sprzed 4000 mil. Minęły 2 tygodnie i nie słyszeliśmy, czy Hyundai zapłaci część za nowy silnik. Jedyną podaną informacją jest koszt robocizny w wysokości 5700 $ + i dodanie kosztu nowego silnika. Wysłałem e-mailem zapisy konserwacji z ostatnich 2 lat.
Czy ktoś miał szczęście, że Hyundai zapłacił za nowy silnik po upływie gwarancji 100 000 mil?

#27 ·
U mnie to samo. Mój Hyundai Santa Fe z 2017 roku miał awarię silnika z powodu braku oleju. Brak ostrzeżeń lub kontrolek serwisowych, samochód po prostu się zatrzymał. Ostatni zapis konserwacji z Earnhardt Hyundai sprzed 4000 mil. Minęły 2 tygodnie i nie słyszeliśmy, czy Hyundai zapłaci część za nowy silnik. Jedyną podaną informacją jest koszt robocizny w wysokości 5700 $ + i następnie dodanie kosztu nowego silnika. Wysłałem e-mailem zapisy konserwacji z ostatnich 2 lat.
Czy ktoś miał szczęście, że Hyundai zapłacił za nowy silnik po gwarancji 100 000 mil?
Mój Santa Fe sport z 2017 roku ma całkowitą awarię silnika przy 132 000 km. Powiedziano mi, żebym przedstawił wszystkie zapisy dotyczące oleju, których nie mogłem łatwo uzyskać. W każdym razie, krótko mówiąc, powiedzieli, że mogę zapłacić 175 dolarów za otwarcie silnika i zrobienie zdjęć, które centrala Hyundaia przejrzy i zdecyduje, czy je pokryć, czy nie, i w moim przypadku zrobili to! Na szczęście

#15 ·
Obecnie mam 94 000 mil przejechanych moim Santa Fe z 2017 roku i mam duży pobór oleju. Mój lokalny warsztat samochodowy przeprowadził test zużycia i po jego niepowodzeniu poinformował mnie, że wymiana silnika to jedyna opcja. Jestem zdenerwowany, ponieważ wciąż spłacam ten samochód i nie stać mnie teraz na wymianę silnika. Kocham mój samochód, ale czy mam inną opcję niż próba sprzedaży, aby odzyskać to, co jestem winien?
Mój numer VIN nie jest objęty żadnym z obecnych pozwów ani gwarancji.

#16 ·
Obecnie mam 94 000 mil na moim Santa Fe z 2017 roku i mam duży pobór oleju. Mój lokalny warsztat samochodowy przeprowadził test zużycia i po jego niepowodzeniu poinformował mnie, że wymiana silnika to jedyna opcja. Jestem zdenerwowany, ponieważ wciąż spłacam ten samochód i nie stać mnie teraz na wymianę silnika. Uwielbiam swój samochód, ale czy mam jakąś inną opcję niż próba sprzedaży, aby odzyskać to, co jestem winien?
Mój numer VIN nie jest wyświetlany jako objęty żadnym z obecnych pozwów lub gwarancji.
Użyj najcięższego oleju, jaki możesz, prawdopodobnie 5w40 Euro lub 10w40 i eksploatuj go do śmierci.

#17 ·
To właśnie przydarzyło się mojemu w zeszły weekend! Hyundai odmówił wymiany silnika. Mówią, że wymienią go tylko wtedy, gdy silnik uległ awarii z powodu łożysk korbowodów, co nie miało miejsca. Mój samochód jest z 2017 roku, 5-letni samochód z przebiegiem 86 000 mil i regularnie serwisowany. Mechanik powiedział mi kilka tygodni temu, że zużywa olej tak szybko i że będę musiał go uzupełniać co drugi tydzień.

#35 ·
To właśnie przydarzyło się mojemu w zeszły weekend! Hyundai odmówił wymiany silnika. Mówią, że wymienią go tylko wtedy, gdy silnik uległ awarii z powodu łożysk korbowodów, co nie miało miejsca. Mój samochód to 2017, 5-letni samochód z przebiegiem 86 000 mil i regularnie serwisowany. Mechanik powiedział mi kilka tygodni temu, że zużywa olej tak szybko i że będę musiał go uzupełniać co drugi tydzień.
Powinieneś zlecić w serwisie test zużycia oleju.

#18 · (Edited)
Mam Sporta z 2015 roku z silnikiem 2.0T.

Zepsuł się 5 tygodni temu, z objawami jak wyżej. Jazda po mieście, zaczął stukać, dojechał do domu 300m.
Brak oleju. Dolałem. Pojechałem do następnego miejsca wymiany oleju 2 km dalej. Brak oleju. Spuścili, przepłukali i napełnili ponownie. Dojechałem do domu 2 km. Brak oleju.

Zholowany do dealera: wióry metalu w misce olejowej. Powiedziano mi, że to całkowita awaria silnika.
Powiedziano mi, że dealer będzie ze mną walczył do końca.

Tak. 5 tygodni i żadnych postępów.
Zasadniczo poprosili o wszystkie zapisy serwisowe. Czy w przypadku 8-letniego samochodu, po gwarancji, naprawdę oczekuje się, że będę przechowywał WSZYSTKIE zapisy serwisowe?!?!?

A co, jeśli sam zmieniasz olej, jak często robię?

Czuję, że Hyundai po prostu stawia bariery, aby uniknąć odpowiedzialności.

(Przez 30 lat jeździłem samochodami z silnikiem 2L Turbo. NIGDY nie miałem żadnych poważnych problemów, na pewno nie całkowitej awarii silnika).

Realistycznie rzecz biorąc, czy powinienem czegoś oczekiwać od Hyundaia?
Czy raczej będę po prostu oszukiwany, aż się poddam?

Szkoda, ponieważ ogólnie rzecz biorąc, Santa Fe jest bardzo dobrze zaprojektowany dla swojego segmentu rynku.
Ale silnik, który nie wytrzymuje 200 tys. km, jest poważnym wskaźnikiem słabej jakości.

Na koniec,

Czy można kupić używany silnik Theta 2?
Dawniej mogłem tanio kupić silniki JDM. OK, wiem, że nie jest z Japonii, więc warunki rynkowe są inne.
I możliwe, że po prostu nie ma Theta 2.

#37 ·
Mam Sporta z 2015 roku z silnikiem 2.0T.

Zepsuł się 5 tygodni temu, z objawami jak powyżej. Jazda po mieście, zaczął stukać, dojechał do domu 300m.
Brak oleju. Dolałem. Pojechałem do następnego miejsca wymiany oleju 2 km dalej. Brak oleju. Spuścili, przepłukali i napełnili. Dojechałem do domu 2 km. Brak oleju.

Zholowany do dealera: wióry metalu w misce olejowej. Powiedzieli mi, że silnik uległ całkowitej awarii.
Powiedzieli mi, że dealer będzie ze mną walczył do końca.

Tak. 5 tygodni i żadnych postępów.
Zasadniczo poprosili o wszystkie zapisy serwisowe. Czy w przypadku 8-letniego samochodu, po gwarancji, naprawdę oczekuje się, że będę przechowywać WSZYSTKIE zapisy serwisowe.?!?!?

A co, jeśli sam zmieniasz olej, jak ja często?

Czuję, że Hyundai stawia bariery tylko po to, by uniknąć odpowiedzialności.

(Przez 30 lat jeździłem samochodami z silnikiem 2L Turbo. NIGDY nie miałem żadnych poważnych problemów, na pewno nie całkowitej awarii silnika).

Realistycznie rzecz biorąc, czy powinienem czegoś oczekiwać od Hyundaia?
Czy raczej będę tylko oszukiwany, aż się poddam?

Szkoda, ponieważ ogólnie rzecz biorąc, Santa Fe jest bardzo dobrze zaprojektowany dla swojego segmentu rynku.
Ale silnik, który nie wytrzymuje 200 tys. km, jest poważnym wskaźnikiem słabej jakości.

Na koniec,

Czy można kupić używany silnik Theta 2?
Dawniej mogłem kupić silniki JDM tanio. OK, wiem, że nie jest z Japonii, więc warunki rynkowe są inne.
I możliwe, że po prostu nie ma Theta 2.
Nie kupiłbym używanego silnika. Może regenerowany z uwzględnionymi znanymi problemami podczas jego odbudowy. Jest ich mnóstwo.

#23 ·
W miniony weekend mój silnik uległ awarii podczas jazdy autostradą i musiałem zostać odholowany do serwisu. Serwis potwierdził, że jest to znany problem z silnikiem Theta II i złożył wniosek o wymianę w ramach gwarancji i obecnie czeka na odpowiedź od Hyundaia. Kierownik serwisu wspomniał, że Hyundai może próbować odmówić z różnych powodów, trzymam kciuki, żeby tego nie zrobili. W ramach przygotowań zebrałem wszystkie moje zapisy serwisowe z każdego serwisu i Valvoline, w których wykonywałem prace, a pojazd był dobrze utrzymany. Pojazd ma 117 000 mil przebiegu. Czy ktoś miał z tym jakieś doświadczenie? Jakie jest prawdopodobieństwo, że mi odmówią?

W tym momencie wciąż spłacam pożyczkę, ale prawdopodobnie jest to mniej niż koszt tej naprawy, jeśli miałbym za nią zapłacić od razu. Okropna sytuacja, ale staram się wymyślić opcje na wszelki wypadek. Jeśli mi odmówią, jakie mam odwołanie?
Dokładnie to samo, 2017 Santa Fe sport z przebiegiem 132 000

#24 ·
To również mi się przydarzyło w weekend. 2017 Hyundai Santa Fe wyłączył się podczas jazdy na tempomacie na autostradzie i nie chciał się uruchomić ponownie. Właśnie usłyszałem od dealera, że wyceniają naprawę na 15 000 dolarów. Skontaktowałem się z Hyundai, więc mam nadzieję, że to naprawią.

#28 ·
Kupiłem mojego Hyundaia Santa Fe Limited Ultimate z 2017 roku od dealera jako certyfikowany pojazd używany - miał przejechane mniej niż 15 000 mil i tylko jednego poprzedniego właściciela. Silnik wybuchł TEGO SAMEGO dnia zakupu. Dealer wymienił silnik bez problemu, twierdząc, że było to spowodowane akcją serwisową, która w jakiś sposób została przeoczona. Wymiana silnika zajęła im 2 miesiące. Następnie, około 15 000 - 20 000 mil później, mieliśmy ten sam problem. Samochód zgasł na zjeździe z autostrady i nie chciał się uruchomić ponownie. Mam teraz trzeci silnik i zaczyna brzmieć tak samo jak pierwsze dwa silniki. Zapytałem mechanika w salonie o ten hałas, a on mówi, że to normalne DLA SILNIKA HYUNDAI. Interesujące. Nie wątpię, że ten silnik ulegnie awarii tak samo jak dwa pierwsze. Oburza mnie, jak tanio budowane są dzisiaj produkty. Ceny wciąż rosną, a jakość wciąż spada. SMH

#30 ·
Posiadam Santa Fe Sport z 2017 roku, samochód po raz pierwszy zaczął mieć problemy z silnikiem przy przebiegu 58000 mil, zaczął przerywać zapłon, powiedziano mi, że na świecy zapłonowej w cylindrze 4 jest olej. Uszczelka głowicy została wymieniona w ramach gwarancji i wymieniono olej. Potem zacząłem regularnie sprawdzać poziom oleju. Olej został ponownie wymieniony przy przebiegu 62000 mil przez dealera. Przy przebiegu 68000 mil olej został ponownie wymieniony, poinformowałem dealera, że musiałem wlać 4 kwarty oleju od ostatniej wymiany. Dealer powiedział, że mam małe pęknięcie w misce olejowej, które powoduje utratę oleju, wymieniono w ramach gwarancji. Przy około 69200 milach sprawdziłem poziom oleju, olej ledwo zaznaczył się na bagnecie, nie zapaliła się kontrolka oleju silnikowego. Zadzwoniłem do dealera, aby poinformować ich, że silnik nadal traci olej. Zapytano mnie, czy sprawdziłem poziom oleju, gdy silnik był zimny czy gorący. Powiedziałem im, że zimny, powiedzieli, że powinienem sprawdzić, gdy jest gorący. Wlałem pół kwarty oleju, uruchomiłem silnik, aż się rozgrzał, sprawdziłem poziom i podniósł się on tylko o ilość oleju, który wlałem, więc wlałem kolejne 2 kwarty oleju, aby podnieść poziom. Umówiłem się na przegląd, powiedziano mi, że nie mogą znaleźć wycieku oleju i że powinienem wrócić po 1000 milach, aby zobaczyć, jakie jest zużycie oleju. Następnego dnia po przejechaniu około 12 mil silnik zgasł na skrzyżowaniu, musiałem go odholować do dealera i czekam na informację od Hyundaia, co zrobią. Samochód ma około 69500 mil przebiegu.

#31 ·
Miałem to samo w 2017 sante fe sport ultimate. Hyundai naprawił to dwukrotnie w ramach gwarancji.

8.08.21 83509 Silnik miał problemy z zaworami. Hyundai miał go 6 miesięcy, czekając na części.

05.12.22 95400 Silnik miał nierówną pracę i kontrolki ostrzegawcze. Hyundai wymienił go na zregenerowany short block.

Na dzień dzisiejszy 3/2024 ~118000 mil działa OK.

#32 ·
Być może właśnie przez to przechodzę z Tucsonem z 2017 roku, nieco poniżej 72 000 mil, i podczas jazdy zacząłem tracić moc przyspieszenia, migała kontrolka silnika i kontrolka ciśnienia oleju. Wskaźnik oleju pokazywał prawie brak oleju, podczas gdy od ostatniej wymiany minęło zaledwie ~4500 mil. Na podstawie wartości odkupu/gotówki, czy jest możliwe, że samochód zostałby uznany za całkowicie zniszczony, jeśli nie wymienią silnika? Jestem w tym nowicjuszem, więc nie wiem, czego się spodziewać. Samochód mam też dopiero ~14 miesięcy, więc prawdopodobnie mam historię tylko 1-2 wymian oleju. To było po tym, jak ten sam dealer Hyundaia sprzedał mi używane Subaru z wadą i walczył ze mną, żebym go oddał i wziął CPO z placu.

#34 · (Edited)
2 marca 2024 roku wracaliśmy naszym Hyundaiem Santa Fe Sport z 2017 roku z imprezy w Oswego NY. Podczas powrotu do domu w RI z Oswego, nasz Hyundai Sant Fe nagle przestał działać. Byliśmy na ruchliwej autostradzie, kiedy bez ostrzeżenia Hyundai stracił moc i zaczął szarpać. W tym momencie zapaliła się kontrolka silnika, dopiero wtedy wiedzieliśmy, że mamy problem!

Na szczęście udało nam się zjechać na pobliski zjazd i zjechać na parking, bez dalszych incydentów. Było to jednak bardzo przerażające doświadczenie. Udało nam się odholować naszego Santa Fe Sport do najbliższego dealera, Mastrovito Hyundai #NY145.

Byliśmy zmuszeni wziąć pokój hotelowy (który był przyjazny zwierzętom, ponieważ nasz pies podróżował z nami). To było wyzwanie. Mój mąż zorganizował przejazd Uberem następnego ranka do Enterprise, aby wypożyczyć samochód na resztę naszej drogi do domu. Wszystkie poranne czynności były bardzo pośpieszne z powodu „czasu wymeldowania” w hotelu, w którym się zatrzymaliśmy. Z pewnością nie tego oczekiwaliśmy w niedzielę, kiedy mieliśmy plany w domu z rodziną i przyjaciółmi, które trzeba było odwołać.

Kierownik serwisu w salonie Mastrovito (nie mogę się nachwalić) poinformował nas, że otrzymał pojazd i spróbuje rozwiązać problem. Nie był w stanie tego zrobić. Następnie w poniedziałek/wtorek poinformował nas, że zawór wylotowy silnika uległ awarii i złożył reklamację gwarancyjną. Czekał na dostawę części. Części były niedostępne.
Teraz, po dwóch i pół tygodniach (20.03.24), dowiadujemy się, że nasza głowica cylindrów silnika jest wadliwa i wymaga wymiany. Kierownik serwisu nie jest pewien, kiedy otrzyma części, ponieważ również są niedostępne!

Należy zauważyć, że przygotowując się do podróży do Oswego w stanie Nowy Jork, tydzień przed awarią silnika zabraliśmy naszego Hyundaia do naszego lokalnego dealera. Chcieliśmy mieć pewność, że samochód jest w doskonałym stanie na długą podróż. Ponadto samochód zachowywał się dziwnie, dział serwisu Hyundaia wskazał, że występuje kod P2136. Przeprowadzili aktualizację oprogramowania. wraz ze spełnieniem wezwań do usunięcia usterek oraz płukaniem/wymianą układu chłodzenia, serwisem wtrysku paliwa i nową uszczelką miski olejowej. Myśleliśmy, że wszystko jest w porządku. Nic więcej nie wskazano jako problem z naszym Santa Fe Sport po zakończeniu wizyty serwisowej.

Po tym przedłużonym czasie nadal nie mamy samochodu po 3 tygodniach, które zbliżają się do 4 tygodni, wraz z rachunkami za wynajem samochodu i pokój w motelu oraz kosztami wyżywienia, Uberem, aby dodać do naszych szkód/strat!

Próbujemy zorganizować kolejny tydzień wynajmu samochodu i kto wie, kiedy odzyskam samochód.
Dealer złożył wniosek o naprawę
Wyciągnąłem wszystkie moje zapisy serwisowe od każdego dealera i Jiffy Lube, w którym zlecałem pracę. Ten pojazd był bardzo dobrze utrzymany na silniku, a także na zewnątrz i wewnątrz. Zrobiliśmy swoje, aby utrzymać pojazd, który ma na liczniku 118 000 mil.
Jestem rozczarowany/zaniepokojony Hyundaiem i tym Santa Fe Sport. Powinienem przejechać ponad 200 000 mil na silniku, zanim konieczna była poważna praca.
Pytanie brzmi, czy Hyundai wkroczy do akcji i pokryje silnik i nasze wydatki.
To zadecyduje o naszym następnym zakupie Hyundaia lub nie.

„W Hyundai naszym celem jest bycie najlepszym, jakim możemy być jako firma motoryzacyjna, globalny obywatel korporacyjny i po prostu jako istoty ludzkie. Jesteśmy grupą ludzi, którzy starają się bardziej dbać, a tym, co nas wszystkich, zbiorowo i indywidualnie, ugruntowuje, są te podstawowe wartości”

Oczekujemy, że Hyundai zrobi dla nas, klienta, właściwą rzecz.

#40 ·
Mój lokalny dealer dowiedział się, że Hyundai wymieni silnik w ramach gwarancji. Silnik został zdiagnozowany z uszkodzeniem łożyska korbowodu. Miejmy nadzieję, że nowy silnik nie będzie miał tych samych problemów, co oryginalny.
Gdzie się znajdujesz, jeśli mogę zapytać? Jestem w Dallas TX i to właśnie przydarzyło się mnie i mojej rodzinie z moją 9-miesięczną córką w jej foteliku samochodowym 2017 Santa Fe SE….straciłem przyspieszenie przy 85 milach na godzinę. Straszne jak cholera. Mogliśmy tylko zjechać na pobocze na moście z 18-kołowcami jadącymi z prędkością 95 obok nas. Szaleństwo. Nie wykonałem żadnych połączeń, po prostu kazałem go odholować na podjazd i poprosiłem mobilnego mechanika, żeby to sprawdził, a on rzucił mi przerażone spojrzenie i powiedział, że jest zablokowany i potrzebuje nowego silnika. Ten samochód był prezentem od moich teściów, technicznie rzecz biorąc, nadal jest na ich nazwisko, są jedynymi właścicielami, sprowadzili go prosto z parkingu w Wirginii. Więc zgubiłem się, co lub do kogo zadzwonić