Hyundai Santa Fe Forums banner

2024 Sante Fe "Problem z aktywną klapą powietrzną"

12K views 12 replies 10 participants last post by  Stephen  
#1 ·
Czy ktoś miał problem z systemem Active Air Flap? Mój 2024 Sante Fe Hybrid Calligraphy miał błąd na desce rozdzielczej z DTC dla problemu z układem napędowym. Zabrałem go do Dealera, gdzie stwierdzili, że jedna z przednich klap się nie zamyka i powiedzieli, że okablowanie wymaga wymiany, ponieważ zostało uszkodzone przez wodę. Minęły już 3 tygodnie i nie mają odpowiedzi na temat ETA. Obecnie mam 5 aktywnych kodów DTC zgodnie z moim Bluelink, ponieważ rozwiązują problem. Samochód ma dopiero 1500 mil/2 miesiące. Otrzymałem również e-mail z informacją, że poziom naładowania akumulatora jest poniżej normy. Tracę zaufanie do dealera i hyundai.

#4 ·
Aktualizacja: Dealer wciąż czeka na inżynierów Hyundaia, aby znaleźć rozwiązanie tego problemu. Możliwe przeprojektowanie lub nowe umieszczenie skrzynki, która mieści okablowanie systemu Air Flap. Okazuje się, że jest to dość znany problem, więc pracują nad rozwiązaniem w fabryce. Mój samochód stoi teraz na parkingu na czas nieokreślony :(

#6 ·
Miałem ten sam problem. Dostawałem komunikat "sprawdź aktywny system klap powietrznych", który pojawiał się i znikał, a w końcu kontrolkę silnika. Najpierw powiedziano mi, że będzie gotowe za dzień lub dwa, potem opóźnili i powiedzieli, że czekają na inżynierów z Hyundaia, aby to sprawdzili. Potem powiedzieli mi, że muszą wymienić wiązkę silnika. Dostaję od działu obsługi klienta. Mają mój pojazd (mniej niż 3 tys. mil przebiegu) od około miesiąca. Bardzo zniechęcające

#7 ·
Czy ktoś miał problem z systemem Active Air Flap? Mój 2024 Sante Fe Hybrid Calligraphy miał błąd na desce rozdzielczej z DTC dla problemu z układem napędowym. Zabrałem go do dealera, gdzie stwierdzili, że jedna z przednich klap nie zamyka się i powiedzieli, że okablowanie wymaga wymiany, ponieważ zostało uszkodzone przez wodę. Minęły już 3 tygodnie i nie mają odpowiedzi na temat ETA. Obecnie mam 5 aktywnych kodów DTC zgodnie z moim Bluelink, ponieważ rozwiązują problemy. Samochód ma dopiero 1500 mil/2 miesiące. Otrzymałem również e-mail z informacją, że poziom naładowania akumulatora jest poniżej normy. Tracę zaufanie do dealera i hyundaia.
W jakim stanie się znajdujesz?

#8 ·
Czy ktoś miał problem z systemem Active Air Flap? Mój Sante Fe Hybrid Calligraphy z 2024 roku miał błąd na desce rozdzielczej z DTC dla problemu z układem napędowym. Zabrałem go do dealera, gdzie stwierdzili, że jedna z przednich klap nie zamyka się i powiedzieli, że okablowanie wymaga wymiany, ponieważ zostało uszkodzone przez wodę. Minęły już 3 tygodnie i nie mają odpowiedzi na temat ETA. Obecnie mam 5 aktywnych kodów DTC zgodnie z moim Bluelink, ponieważ rozwiązują problemy. Samochód ma dopiero 1500 mil/2 miesiące. Otrzymałem również e-mail z informacją, że poziom naładowania akumulatora jest poniżej normy. Tracę zaufanie do dealera i hyundaia.
W jakim stanie się znajdujesz?

#10 ·
Mam Santa Fe z 2025 roku. Miałem kontrolkę silnika, komunikat o usterce aktywnej klapy powietrza, brak wentylatora dmuchawy i brak elektrycznych szyb. Zostawiłem w salonie 18.04.25. Po 2 tygodniach powiedziano mi, że to spalony blok bezpieczników, ale bloki bezpieczników były niedostępne. 14.05.25 powiedziano mi, że blok bezpieczników dotarł. 15.05.25 powiedziano mi, że blok bezpieczników został zainstalowany i chcieli zatrzymać samochód i przejechać się nim jeszcze dzień lub dwa. 17.05.25 otrzymałem telefon z informacją, że samochód działa dobrze i jest gotowy do odbioru. Zapytałem, czy znaleźli przyczynę spalonego bloku bezpieczników. Powiedzieli, że nie. Odebrałem samochód 17.05.25. I niespodzianka, niespodzianka, 20.05.25 kontrolka silnika zaświeciła się ponownie, z komunikatem o usterce aktywnej klapy powietrza, brakiem wentylatora dmuchawy i tak, brakiem elektrycznych szyb. Dzisiaj, 21.05.25, właśnie znowu zostawiłem samochód w salonie. Mieli go więc przez 29 dni i nic nie wymyślili. Zobaczymy, co się stanie tym razem.

#11 ·
Czy ktoś miał problem z systemem Active Air Flap? Mój Sante Fe Hybrid Calligraphy z 2024 roku miał błąd na desce rozdzielczej z DTC dla problemu z układem napędowym. Zabrałem go do serwisu, gdzie stwierdzili, że jedna z przednich klap się nie zamyka i powiedzieli, że okablowanie wymaga wymiany, ponieważ zostało uszkodzone przez wodę. Minęły już 3 tygodnie i nie mają odpowiedzi na temat ETA. Obecnie mam 5 aktywnych kodów DTC zgodnie z moim Bluelink, ponieważ rozwiązują problemy. Samochód ma dopiero 1500 mil/2 miesiące. Otrzymałem również e-mail z informacją, że poziom naładowania akumulatora jest poniżej normy. Tracę zaufanie do serwisu i hyundaia.
Kupiłem mój Calligraphy miesiąc temu i już pojawił się problem z czujnikiem klap powietrza. Zabrałem go do serwisu (4000 mil) i udało im się go naprawić tego samego dnia - dokręcili kilka pinów. Potem nie było już żadnych problemów. To było zaledwie 4 dni temu.

#13 ·
Czy ktoś miał problem z systemem Active Air Flap? Mój 2024 Sante Fe Hybrid Calligraphy miał błąd na desce rozdzielczej z DTC dla problemu z układem napędowym. Zabrałem go do dealera, gdzie stwierdzili, że jedna z przednich klap nie zamyka się i powiedzieli, że okablowanie wymaga wymiany, ponieważ zostało uszkodzone przez wodę. Minęły już 3 tygodnie i nie mają odpowiedzi na temat ETA. Obecnie mam 5 aktywnych kodów DTC zgodnie z moim Bluelink, gdy rozwiązują problem. Samochód ma dopiero 1500 mil/2 miesiące. Otrzymałem również e-mail z informacją, że poziom naładowania akumulatora jest poniżej normy. Tracę zaufanie do dealera i hyundaia.
To nie to samo, ale Altima mojej żony ma napędzane żaluzje do kontrolowania przepływu powietrza do chłodnicy i kamień musiał w nią uderzyć i ją uszkodzić. Początkowo dealer powiedział, że nie jest to objęte ubezpieczeniem, ale rok później inny kierownik, ten sam dealer, zamówił nowy. Widzę, że to problem z Nissanami i mam nadzieję, że mój Santa Fe nie doświadczy podobnego incydentu. Ja też nie widzę, żeby były naprawdę potrzebne.