Hyundai Santa Fe Forums banner

Dobre wieści na temat wymiany silnika - stukanie - problem ze zużyciem oleju

1 reading
5.2K views 15 replies 8 participants last post by  2017 santafe  
#1 ·
Jestem tu stosunkowo nowy i wiem, że napisano wiele o akcjach serwisowych i wymianach silników.
Mam Santa Fe Sport z 2013 roku. Kupiłem go z przebiegiem 45 000 mil i zawsze był serwisowany u dealera przez pierwszego właściciela. Absolutnie
żadnych problemów przez następne 50 000 mil. Miałem wolniejsze rozruchy w zeszłym grudniu, a dealer wykonał zabieg odkamieniania i wymienił świece zapłonowe oraz olej. Wkrótce potem zaczął zużywać olej i zużył kwartę na 2000 mil.
Dwa tygodnie temu zaczął stukać podczas przyspieszania, a lokalny mechanik powiedział, że to pompa paliwa wysokiego ciśnienia i czujnik położenia wału korbowego.
Oba zostały wymienione kosztem 1600 $.
Cztery mile po opuszczeniu jego warsztatu stukanie wciąż było obecne i było tak złe, że ledwo wróciłem do jego warsztatu.
Był uczciwy i oddał mi wszystkie pieniądze, mówiąc, że pomylili się w kwestii hałasu.
Został odholowany do dealera Hyundaia po rozmowie telefonicznej z nimi i zgodzili się, że to podręcznikowy kandydat do stukania w korbowód.
Następnego ranka powiedzieli, że pokryją koszt nowego silnika.

Przy przebiegu 97 000 mil i 11 latach byłem zadowolony i zaskoczony. Właściwie powiedzieli,
że ma na to gwarancję bez limitu kilometrów z powodu pozwu zbiorowego.

Dziś powiedzieli mi, że silnik dotarł i zostanie zamontowany za tydzień. Powiedzieli mi również, że jest to teraz silnik regenerowany bez gwarancji, co do czego nie jestem pewien, czy jest to poprawne. Zapytam o to więcej.

Do tej pory zero z własnej kieszeni, a oni byli niezwykle pomocni i dobrze się komunikowali i obiecują, że „trzymają za mnie kciuki”.

Wiem, że niektórzy mogą odpowiedzieć swoimi negatywnymi doświadczeniami, ale jak dotąd jest to bardzo dobra sytuacja w porównaniu do tego, w której myślałem, że utknąłem.

Ludzie, którzy mają te objęte ubezpieczeniem samochody, muszą to wiedzieć, ponieważ osoby z prywatnymi mechanikami lub które same serwisują samochody, są
w bardzo złej sytuacji, gdy te silniki zawodzą. Czytałem, że 2,2 miliona silników Kia i Hyundai uległo awarii. Mój syn stracił silnik Kia latem zeszłego roku, a oni go wymienili i otrzymał 100 000 mil gwarancji.

Komentarze mile widziane, szczególnie dotyczące gwarancji na silnik zastępczy.

Dzięki.

#3 ·
Tak, to miałoby sens. Tak czy inaczej, poszedłem do salonu bez gwarancji i z samochodem, który był w zasadzie bezwartościowy z uszkodzonym silnikiem i wychodzę z silnikiem po regeneracji i moim wciąż jak nowym Santa Fe, więc trudno mi narzekać. Dzięki za odpowiedź z logiką.

#4 ·
Jestem tu stosunkowo nowy i wiem, że napisano wiele o akcjach serwisowych i wymianach silników.
Mam Santa Fe Sport z 2013 roku. Kupiłem go z przebiegiem 45 000 mil i zawsze był serwisowany u dealera przez pierwszego właściciela. Absolutnie
żadnych problemów przez następne 50 000 mil. Miałem wolniejsze uruchamianie w zeszłym grudniu, a dealer przeprowadził zabieg odkamieniania i wymienił świece zapłonowe oraz wymienił olej.
Wkrótce potem zaczął zużywać olej i zużywał kwartę na 2000 mil.
Dwa tygodnie temu zaczął stukać podczas przyspieszania, a lokalny mechanik powiedział, że to pompa paliwa wysokiego ciśnienia i czujnik położenia wału korbowego.
Oba zostały wymienione za 1600 $.
Cztery mile po opuszczeniu jego warsztatu stukanie wciąż było obecne i zrobiło się tak źle, że ledwo wróciłem do jego warsztatu.
Był uczciwy i oddał mi wszystkie pieniądze, mówiąc, że pomylili się w kwestii hałasu.
Został odholowany do dealera Hyundaia po rozmowie telefonicznej z nimi i zgodzili się, że to podręcznikowy kandydat na stukanie korbowodu.

Przy przebiegu 97 000 mil i 11 latach byłem uradowany i zaskoczony. Właściwie powiedzieli,
że ma na to gwarancję bez limitu kilometrów z powodu pozwu zbiorowego.

Dziś powiedzieli mi, że silnik dotarł i zostanie zainstalowany za tydzień. Powiedzieli mi również, że jest to silnik regenerowany bez
gwarancji, co do czego nie jestem pewien, czy jest to poprawne. Zapytam o to więcej.

Jak dotąd zero z własnej kieszeni, byli bardzo pomocni i dobrze komunikowali się, obiecując, że "będą mnie wspierać".

Wiem, że niektórzy mogą odpowiedzieć swoimi negatywnymi doświadczeniami, ale jak dotąd jest to bardzo dobra sytuacja w porównaniu do tego, w której myślałem, że utknąłem.

Ludzie, którzy mają te objęte ubezpieczeniem samochody, muszą o tym wiedzieć, ponieważ osoby z prywatnymi mechanikami lub które same serwisują samochody,
są w bardzo złej sytuacji, gdy te silniki zawodzą. Czytałem, że 2,2 miliona silników Kia i Hyundai uległo awarii. Mój syn stracił silnik Kia
latem zeszłego roku i wymienili go, a on otrzymał gwarancję na 100 000 mil.

Dzięki.
Dziękuję za podzielenie się tą informacją!! Mój samochód zaczął zawodzić na autostradzie w zeszłym tygodniu i na szczęście udało mi się zjechać na stację benzynową, zanim całkowicie stanął. Zlecę jego odholowanie od mojego mechanika do dealera w celu przeglądu. Mój mechanik potwierdził, że silnik spala olej (stąd wczesne migotanie kontrolki oleju na długo przed terminem kolejnych wymian oleju). Mam Hyundaia Santa Fe Sport z 2017 roku (bez turbosprężarki) z przebiegiem 69 000 mil. Znalazłem biuletyn serwisowy Hyundaia, który ktoś tu udostępnił, wydany w lutym 2019 roku i mam nadzieję, że pełna wymiana jest w mojej przyszłości. Nie czuję się tak dobrze z zatrzymaniem tego pojazdu na kolejne 8 lat, a to mój drugi Hyundai.

#11 ·
Dziękuję za podzielenie się tą informacją!! Mój samochód zaczął się psuć na autostradzie w zeszłym tygodniu i na szczęście udało mi się zjechać nim na stację benzynową, zanim całkowicie stanął. Zlecę jego odholowanie od mojego mechanika do dealera w celu przeglądu. Mój mechanik potwierdził, że silnik spala olej (stąd wczesne migotanie kontrolki oleju na długo przed terminem kolejnych wymian oleju). Mam Hyundai Santa Fe Sport z 2017 roku (bez turbosprężarki) z przebiegiem 69 000 mil. Znalazłem tutaj biuletyn serwisowy Hyundaia, który ktoś udostępnił i który został wydany w lutym 2019 roku i mam nadzieję, że w przyszłości czeka mnie pełna wymiana. Nie czuję się dobrze z zatrzymaniem tego pojazdu na kolejne 8 lat, a to mój drugi Hyundai.
Ten sam problem, powinniśmy założyć wspólny wątek i złożyć wspólną sprawę z ludźmi z Hyundaia dzięki

#5 ·
Jestem tu stosunkowo nowy i wiem, że napisano wiele na temat akcji serwisowych silników i ich wymian.
żadnych problemów przez następne 50 000 mil. Miał pewne wolniejsze uruchamianie w zeszłym grudniu, a dealer przeprowadził zabieg odwapniania i wymienił świece zapłonowe oraz wymienił olej.
Niedługo potem zaczął zużywać olej i zużywał kwartę na 2000 mil.
Oba zostały wymienione kosztem 1600 $.
Cztery mile po opuszczeniu jego warsztatu stukanie wciąż było obecne i zrobiło się tak źle, że ledwo wróciłem do jego warsztatu.
Był uczciwy i oddał mi wszystkie pieniądze, mówiąc, że pomylili się co do problemu z hałasem.
Zleciłem odholowanie do dealera Hyundaia po rozmowie telefonicznej z nimi i zgodzili się, że to podręcznikowy kandydat na stukanie w korbowód.

Przy przebiegu 97 000 mil i 11 latach byłem uradowany i zaskoczony. W rzeczywistości powiedzieli,
że ma na to nieograniczoną gwarancję przebiegu z powodu pozwu zbiorowego.

Dziś powiedzieli mi, że silnik dotarł i zostanie zainstalowany za tydzień. Powiedzieli mi również, że jest to silnik regenerowany bez
gwarancji, co do czego nie jestem pewien, czy jest to poprawne. Zapytam o to więcej.

Jak dotąd zero z własnej kieszeni, a oni byli niezwykle pomocni i dobrze komunikowali się i obiecują, że "będą mnie wspierać".

Ludzie, którzy mają te objęte ubezpieczeniem samochody, muszą o tym wiedzieć, ponieważ osoby z prywatnymi mechanikami lub które same serwisują samochody,
są w bardzo złej sytuacji, gdy te silniki zawodzą. Czytałem, że 2,2 miliona silników Kia i Hyundai uległo awarii. Mój syn stracił swój silnik Kia
latem zeszłego roku i wymienili go, a on otrzymał 100 000 mil gwarancji.

Dzięki.
Kupiłem mojej córce używanego Santa Fe Sport z 2017 roku od dealera kilka lat temu. Ostatnio stuka. Mieliśmy wymianę oleju około 3 miesiące temu i powiedzieli, że Twój olej był bardzo niski. Byliśmy zaskoczeni, ponieważ regularnie zmieniamy olej. Kontrolka silnika zapaliła się wczoraj (zaledwie kilka miesięcy po wymianie oleju). Zanieśliśmy go i mechanik powiedział, że brakuje 4 kwarty oleju i że pojazd zużywa olej. Poradził nam, abyśmy zabrali go do dealera. Rozmawiałem dzisiaj z dealerem. Wyjaśnili, że 1) muszą zrobić wymianę oleju, a następnie mamy wrócić po 1000 milach, aby ustalić wskaźnik zużycia oleju, 2) jeśli wskaźnik przekroczy próg, następnym krokiem jest "czyszczenie i serwis" silnika, a następnie przejechanie dodatkowych 1000 mil, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem, oraz 3) jeśli problem będzie się powtarzał, do Hyundaia zostanie przesłany wniosek o nowy silnik. Następnie powiedzieli, że ponieważ pojazd ma 102 000 mil przebiegu, gwarancja wygasła i nowy silnik prawdopodobnie zostanie odrzucony. Pomyślałem, że gwarancja została przedłużona dożywotnio z powodu ugody?

#7 ·
Kupiłem kilka lat temu córce używanego Santa Fe Sport z 2017 roku od dealera. Ostatnio zaczął stukać. Zmieniliśmy olej około 3 miesiące temu i powiedzieli, że poziom oleju jest bardzo niski. Byliśmy zaskoczeni, ponieważ regularnie zmieniamy olej. Wczoraj zapaliła się kontrolka silnika (zaledwie kilka miesięcy po wymianie oleju). Zawieźliśmy go do warsztatu, a mechanik powiedział, że brakuje 4 kwarty oleju i że pojazd zużywa olej. Poradził, żebyśmy zawieźli go do dealera. Rozmawiałem dzisiaj z dealerem. Wyjaśnili, że 1) muszą zrobić wymianę oleju, a następnie kazać nam wrócić po przejechaniu 1000 mil, aby określić wskaźnik zużycia oleju, 2) jeśli wskaźnik przekroczy próg, następnym krokiem jest "czyszczenie i serwisowanie" silnika, a następnie przejechanie dodatkowych 1000 mil, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem, oraz 3) jeśli problem będzie się powtarzał, wniosek o nowy silnik zostanie złożony do Hyundaia. Następnie powiedzieli, że ponieważ pojazd ma 102 000 mil przebiegu, gwarancja wygasła i nowy silnik prawdopodobnie zostanie odrzucony. Myślałem, że gwarancja została przedłużona dożywotnio z powodu ugody?
Czy kiedykolwiek go wymieniłeś? Przechodzę obecnie przez to samo

#13 ·
Przechodziłem przez ten sam problem przez ostatni półtora roku z Hyundaiem. Dzwoniłem do ich obsługi klienta i rozmawiałem z nimi. Miałem również opiekuna sprawy, który w ogóle nie pomógł. Kierownik działu serwisu powiedział mi, że ten problem nie ma szybkiego rozwiązania. I będzie mnie to kosztować dużo pieniędzy i czasu, aby to naprawić. Jestem w tym momencie tak zniechęcony, że zrezygnowałem z salonu. Mój samochód nadal nadmiernie zużywa olej. Dwa razy robiłem test zużycia oleju i za każdym razem mówią mi, że się nie kwalifikuję. Mimo to kontrolka oleju zapala się, gdy skręcam w zakręt, zaledwie 1000 mil po wymianie oleju. Kosztowałoby mnie to tak dużo pieniędzy, żeby wynająć prawnika. Więc naprawdę mam nadzieję, że grupa ludzi zechce się zebrać, aby złożyć pozew przeciwko Hyundaiowi, ponieważ to jest śmieszne.

#16 ·
Przechodziłem ten sam problem przez ostatnie półtora roku z Hyundaiem. Dzwoniłem do ich obsługi klienta i rozmawiałem z nimi. Miałem również opiekuna sprawy, który w ogóle nie pomógł. Kierownik działu serwisu powiedział mi, że to problem nie ma szybkiego rozwiązania. I będzie mnie to kosztować dużo pieniędzy i czasu, żeby to zrobić. Jestem w tym momencie tak zniechęcony, że zrezygnowałem z salonu. Mój samochód wciąż nadmiernie zużywa olej. Dwa razy robiłem test zużycia oleju i za każdym razem mówią mi, że się nie kwalifikuję. Mimo to kontrolka oleju zapala się, gdy skręcam na zakręcie zaledwie 1000 mil po wymianie oleju. Kosztowałoby mnie to tak dużo pieniędzy, żeby wynająć prawnika w tej sprawie. Więc naprawdę mam nadzieję, że grupa ludzi zechce się zebrać, aby złożyć pozew przeciwko Hyundaiowi, ponieważ to jest śmieszne

#15 ·
Kontrolka silnika wciąż się zapala i wyświetla te same kody. Zapłaciłem już za aktualizację systemu, nowe świece zapłonowe, katalizator i kilka innych rzeczy, wszystko z powodu spalania oleju przez silnik i Hyundai nie popierającego swoich produktów. Posiadam ten samochód dopiero od kilku lat. I to wszystko powinno być objęte przedłużoną gwarancją, ponieważ jest to problem ze zużyciem oleju. Honda wciąż mi mówi, że muszę za to zapłacić i że nic nie mogą z tym zrobić, ponieważ ten rok Santa Fe nie podlega temu. Wciąż mam dług za ten samochód, więc płacę za coś, co dosłownie się rozpada. Nikt nie powinien musieć mieć swojego samochodu w salonie co miesiąc z powodu problemu, którego nie chcą naprawić.